Olen nüüd mõnda aega omanud ühte sellist (RX3399 PX6 Android 8.1) ning tegelenud mööda netti info taga ajamisega, mis võib olla kohati üsna frustreeriv.
Loodetavasti see teema säästab kellegi aega, jagan siia info ja lingid, mis ma võrgust olen leidnud nende sedmete kohta ning kui kellelgi on veel asjalikku infot, nippe, kuidas midagi teha või seadistada või niisama kommentaare, siis ärge hoidke endale.
Esiteks. Hiinlastelt (aliekspressi vahendajatelt) pole mõtet mingit mõistlikku tuge oodata ja loota. Eks seal on ikka veel suures osas kauboikapitalism au sees, niikaua ollakse su suurim sõber, kuni kaup on maha müüdud. Mis ei pane muidugi põrmugi ka imestama.
Kui on edaspidi mingit tuge või infot vaja, siis lihtsalt ei vastata või aetakse mingit sousti. Samas olen lugenud ka negatiivseid kommentaare niiöelda taustaga vahendajate kohta (ameeriklaste Avin näiteks). Eesti vahendajate kohta ei oska ma midagi öelda, pole ise neilt ostnud.
Seega tuleb enamasti ennast ise aidata ja õnneks on mõned asjalikud lehed ja foorumid, kust on abi lootust saada. Ühest küljest on muidugi Youtube täis videosid nende tutvustustega, aga asjalikku tehnilist infot nendes tihtilugu ei leidu.
* Alustuseks Wiki leht: https://chinesebmwheadunits.github.io/
Siin lehel on palju ülevaatlikku ja asjalikku infot, on ilusti lahti seletatud põlvkonnad, peamised vead ja ohud, samuti on seal saadaval firmware.
Esilehel on lingid kahte kõige asjalikumasse foorumisse - Bimmerpost ja XDA Developers. Bimmerpostist sain ka ise abi probleemile, mille põhjust iseseisvalt ajasin juba tükk aega taga ja mistõttu ma hakkasin üldse infot koguma ja tegin ka selle teema siia.
* https://www.ewaying.com/pages/bmw-e60-e ... ting-guide
Üks vahendaja on viitsinud üsna korraliku kodulehe koos põhjalike juhiste, piltide ja küsimuste-vastuste rubriigiga tekitada.
* https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
selle lingi leiab ka Bimmerpostist, aga toon selle siia eraldi välja. Keegi on jaganud oma google drives Androidi opsüsteemi uuendusi PX6 tahvlile, ise kasutasin samuti siit 8.1 viimast versiooni.
Isiklikult mulle jääb arusaamatuks, miks need failid vahendajatel peidetud on ja neid peab kuskilt ekstra kaevama. Näiteks Avinil saab küll teha konto nende süsteemi, aga asjadele pääseb ligi vaid nende käest mingit koodi saades, mis ilmselt eeldab, et oled oma ekraani nende käest ostnud.
Mõned tähelepanekud.
Paljud vahendajad väidavad, et nende seadmed on kuidagi erilised ja tarkvarad jms teistele ei sobi. See jutt on BS, neid seadmeid toodetakse Hiinas paaris tehases ja kõikidel vahendajatel on tegelikult samad seadmed ja tarkvarad.
Androidi versiooni uuendamine tundub üsna turvaline tegevus, saab ka uuemalt vanemale tagasi minna jne. Süsteem ka hoiatas, kui üritasin mitte toetatud versiooni peale lasta (Android 9 minu omale ei sobi mingil põhjusel).
Firmware ehk MCU uuendamisel tuleb ettevaatlik olla ja veenduda, et kasutad õiget versiooni, selle kohta on ka Wiki lehel hoiatatud. Vale firmware kasutamine võib seadme kasutuskõlbmatuks muuta. Mul pole vaja olnud MCU uuendust teha, kuna minu seadmel oli juba hiinast kõige uuem versioon peal.
Paljud on oma seadme ka rootimisega tuksi keeranud, aga ka siin on mingid nipid millega telliskivi jälle ellu äratada, eks wiki lehelt saab täpsemalt lugeda.
Hetkeseisuga müüakse uusi seadmeid Android 9 -ga ja näiteks E70-le on saadaval kaks erineva riistvaraga seadet - Rockchip RX3399 ja Qualcomm Snapdragon 625.
Lõpetuseks kirjutan natuke lähemalt, mis minu seadmega toimus ja miks üldse see sõnavaht siin

Nimelt ei mäletagi enam täpselt, mis põhjusel ma Androidile reseti tegin, aga tegin nagu ikka suvalisele nutiseadmele saab teha ja peale seda on esiteks hulk seadeid paigast ära ja teiseks on muidugi kadunud kõik nn lisatud äpid jms.
Kui olin enamvähem seaded ja äpid paika tagasi saanud, siis iDrive kontroller Androidis ei töötanud enam korralikult. See tähendas peamiselt seda, et käsud tulid minuteid hiljem läbi

Selgus, et ma olin mingil ajahetkel sisse lülitanud CAN data logimise. See tekitab ühedatud meediale (kas SD-kaart või USB-pulk) kataloogid, kuhu see info logitakse. Niikaua kuni need kataloogid on olemas, logitakse automaatselt ka CAN-i. Minul on SD-kaart kogu aeg pesas, hoian seal oma musakogu ja ei osanud nendele tekkinud kataloogidele tähelepanu pöörata. Kui need kataloogid ära kustutasin, lõppes ka probleem. Jälile jõudsin tänu Bimmerposti foorumist saadud vihjele.
Ahjaa, probleem seisneb selles, et CAN data logimine muudab süsteemi aeglasemaks ja keerab muuhulgas pekki ka iDrive nupu töötamise.
Lõppu jagan oma google drive lingi, siin on seadistusfailid cartype.xml ja factory.xml, millega saab peale androidi resetti seadeid taastada ja näiteks ka pin koodi muuta, millega tehaseseadetele juurde pääseb vms. Need failid tuleb panna eemaldatavale meediale kataloogi "OEM", siis oskab süsteem neid üles leida.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing